Terug naar startpagina
 
DE KLOKKENTOREN
Ontwerp
Wasmodel
Invormen
Gegoten brons
Schuren en slijpen
Patineren
Kapstokken
 
KLOKJES & BELLEN
Boetseren
Wasmodellen
Invormen
Bronsgieten
Gegoten brons
Uitpakken
Schuren en slijpen
Patineren
Middeleeuws gieten
 
BRONS & MUZIEK
Bekkens
Gong
Klankbuisjes
Klankstaafjes
Metallofoon
Triangel
The 3 Bells
 
HAAGSE BRONSGIETERIJ
HAAGSE KLOKKEN
HAAGSE KANONNEN
 
ALGEMEEN
Gereedschap
Diverse Klokken & Bellen
Boeken
Downloads
YouTube-filmpjes
Links
Contact
Over de website
   

UITPAKKEN VAN BRONZEN KLOKJES
 
Nadat de wassen beeldjes in een gipsmengsel zijn ingepakt worden ze van een herkenningscode voorzien, zodat de bronsgieter en wij zelf de inhoud kunnen vaststellen. De H staat voor de docente Hetty Looman en de 5 mallen met KB moeten met klokkenbrons worden gegoten. De andere 4 mallen met standaardbrons ofwel RG7.
De mallen worden naar de bronsgieter Volkers in Geldermalsen gebracht en staan klaar om uitgestookt en gegoten te worden.
De gipsen mallen worden 48 uur in een oven bij 700 oC uitgestookt en daarna gegoten. Bij contrôle blijkt dat ze goed zijn volgegoten met brons.
Hutklokje en vierkant klokje
Na het uitpakken worden de klokjes met een hoge drukspuit schoongespoten en worden de giettrechter, de gietkanalen en de ontluchtingskanalen verwijderd en blijven het Hutklokje en het Glijbaanklokje over, om te worden geciseleerd, gefreesd, geslepen en geschuurd. (Klik voor een groter formaat op de klokjes)
Zeshoekig klokje en torenklokje
Ook het zeskantige en het Torenklokje komen goed uit de gipsen mal. (Klik voor een groter formaat op de klokjes)
Hoedklokje en driehoekig klokje
De details van de Draadjeshoed en het driehoekige klokje zijn geslaagd. Vooral de dunne wanden van het driehoekige klokje zijn goed geslaagd. (Klik voor een groter formaat op de klokjes)
Tulpklokje en bekken
Ook het dunwandige Tulpklokje is geslaagd evenals de opnieuw gegoten bekken. (Klik voor een groter formaat op de klokjes of het bekken)
5 klnkbuisjes
In de dunwandige klankbuisjes zaten enkele gaten, die dichtgelast konden worden. (Klik voor een groter formaat op de klankbuisjes)
2 knotwilgen
De met standaardbrons gegoten wilgenbomen zijn heel anders gekleurd, dan het klokkenbrons. Aan de wilgen kunnen klankbuisjes, klokjes of muziekinstrumenten worden opgehangen. (Klik voor een groter formaat op de knotwilgen)
Het kleine krukje en de bronsen schragen zijn bijna helemaal gelukt.
De korte en de lange handvaten voor de klokjes zijn ook goed gegoten.
28 onderdelen van in totaal 4,5 kg klokkenbrons en 3 kg standaardbrobs RG7 moeten worden schoongemaakt, geschuurd en gepolijst.