Terug naar startpagina
 
DE KLOKKENTOREN
Ontwerp
Wasmodel
Invormen
Gegoten brons
Schuren en slijpen
Patineren
Kapstokken
 
KLOKJES & BELLEN
Boetseren
Wasmodellen
Invormen
Bronsgieten
Gegoten brons
Uitpakken
Schuren en slijpen
Patineren
Middeleeuws gieten
 
BRONS & MUZIEK
Bekkens
Gong
Klankbuisjes
Klankstaafjes
Metallofoon
Triangel
The 3 Bells
 
HAAGSE BRONSGIETERIJ
HAAGSE KLOKKEN
HAAGSE KANONNEN
 
ALGEMEEN
Gereedschap
Diverse Klokken & Bellen
Boeken
Downloads
YouTube-filmpjes
Links
Contact
Over de website
   

BRONZEN METALLOFOON
 
Het instrument wordt vaak een xylofoon genoemd, maar omdat bronzen plaatjes worden gebruikt, is het een metallofoon. In plaats van cocktail prikkers zijn dakbedekkingsspijkers in de was geplaatst. De wassen plaatjes zijn stijgend met klokkenbrons gegoten en met krimp uitwassen uit de gietvorm gekomen. Omdat ijzer een hoger smeltpunt heeft dan brons kwamen de spijkers goed uit de gietvorm.
 

Het onderstel waar de plaatjes op liggen is met gewoon RG7 brons gegoten. De plaatjes zijn met kunststof ringetjes en stukjes fietsventiel rubber vastgezet.
 
Het onderstel en de stokjes voor de metallofoon zijn samen in een gipsmengsel ingevormd en stijgend, met gewoon RG7 brons gegoten. Het gietsel kwam met veel krimp uitwassen uit de mal. Maar schuren geeft alles een gouden kleur. Bij testen bleek, dat het geluid mooier is met een houten stokje.
 
IJzer heeft een hoger smeltpunt dan brons. Spijkers om dakbedekking vast te zetten hebben een grote kop en daarom geschikt om in was vast te zetten.
 
De spijkers waarop de klankplaatjes worden geplaatst zijn in de was verwerkt. In het algemeen kwamen de spijkers ook 'recht' uit het gietproces.