De Luidklok van Jan en Pieter Verbruggen gegoten in 1764 in Den Haag voor de 'Kleine Kerk' in Maassluis.
     
Luidklok Jan en Pieter Verbruggen Kleine Kerk MaassluisIn 1763 bleek, dat de luidklok gebarsten was. Er werd besloten de klok te hergieten en daarvoor werd ze op 26 november 1763 naar de Klok- en Geschutgieterij in Den Haag gebracht. De nieuwe klok had een doorsnede van 83 cm en het gewicht was ca.350 kg en kreeg het opschrift:

Opschrift:
IK TEL ALL'DE UREN EN ROEP HET ARBEYDSVOLK TE WERK VERKONDIG ROUWE EN VREUGDE EN NOODIG ELK TER KERK. KERKM. I.N. DE HOEST, A. VAN DER LELY, P.SCHIM EN A. VAN DER MEER. EN GEGOOTEN DOOR J. EN P. VERBRUGGEN IN 'S HAGE 1764

In 1966 werd de 'Kleine Kerk' gesloopt. De luidklok heeft het verdwijnen van het kerkje niet meegemaakt. Ze was er al niet meer sinds 1942; in december van dat jaar is ze namelijk ten prooi gevallen aan de roofzucht van de bezetters.





De klokkenroof in de Tweede Wereldoorlog

Geroofde klokken in HamburgIn 1940 hingen in Nederland 9000 luid- en speelklokken, waarvan in de Tweede Wereldoorlog 4660 verloren gingen. De Nederlandse klokken belandden vrijwel alle in twee fabrieken in Hamburg. Daar werden ze eerst stukgeslagen om vervolgens langs electrolytische weg tot koper en tin te worden omgesmolten.
Monumentale klokken, de zg. M-klokken bleven lang behouden. In het najaar van 1944 werden de M-klokken alsnog gevorderd en naar Hamburg getransporteerd.
In 1948 kwamen 1,2 miljoen kg gebroken klokken uit Hamburg terug naar Nederland.
Dat klokkenbrons kon worden gebruikt voor het hergieten van een heleboel klokken.
     
Bronnen:

Uitgeverij Europese Bibliotheek, Baarn

Klokkengieters Van Enkhuizen

Nieuwe Leidsche Courant | 1936 | 29 augustus 1936 | pagina 14

Historische Schetsen van Maassluis, T. Mastenbroek

Lijst van klokken verscheept per "Hoop op Zegen" schipper J. van Dijk, 23 october 1944
  Kleine Kerk Maassluis
    Kleine Kerk Maassluis tot de sloop in 1966.