Willem van Diest (1610-1673). Gevecht van de Haagse Schutterij en Scheveningse vissers tegen 3 Spaanse schepen in 1634
 
Vanuit het Zuiden schilderde Willem van Diest Haagse schutters op het strand van Scheveningen die schieten op Spaanse schepen in 1634. Op de voorgrond vuurt een kanon een schot af. Veel Scheveningers waren uitgelopen om het gevecht te bekijken vanaf de duinen. Rechts is de vuurbaak geschilderd en in de verte de toren van de Oude Kerk van Scheveningen. Ter hoogte van de vuurbaak staat een kanon op het duin. De tweemaster links is uitgerust met kanonnen en op het achterdek wappert de Spaanse vlag. De tweemaster in het midden heeft een Spaanse vlag in een mast. Op de achtergrond zeilt nog een derde Spaans oorlogsschip.
De Haagse Schutters hebben samen met de Scheveningse vissers de vlag van de achtersteven van dit oorlogsschip veroverd. (Coll. Sothebys.com)

Beide bronzen kanonnen zijn zeer waarschijnlijk gegoten in de Klok- en Geschutgieterij van Den Haag, die in 1634 was gevestigd in de Kloosterkerk aan de Lange Voorhout. De meesterbronsgieter was in die tijd Willem Wegewaert de Jongere.
De Spaanse vl;ag op de achtersteven van een oorlogsschip en in handen van soldaten op het strand.
 
Willem van Diestwas werkzaam in Den Haag. Mogelijk was hij een leerling van Jan Porcellis. Zijn vroegst bekende werk dateert van 1629. Hij was een navolger van Jan van Goyen, Jan Porcellis en Simon de Vlieger. In 1656 was hij één van de oprichters van de Confrerie Pictura in Den Haag. Hij was leraar van zijn zoon, Jeronymus van Diest (II), en werd in 1663 voor het laatst vermeld. Hij overleed in of na 1668. (Bron: Wikipedia.org)
 
Willem Wegewaert de Jongere , Geschut- en Klokgieter te in Den Haag 1616-1637 Willem Wegewaert was de zoon uit het derde huwelijk van de Deventer potgieter Wolter Wegewaert. Wolter was de broer van Willem Wegewaert de Oudere. Willem jr. moest derhalve oom zeggen tegen Willem sr. Willem vestigde zich na een verblijf te ÇÄôs-Gravenhage in 1606 te Gouda. Hij kreeg aldaar de beschikking over een gieterij waarin zijn broer Henrick de Oudere klokken voor de stad had gegoten. Hij vertrok voorgoed naar Den Haag in 1614 of 1615. Hij hertrouwde aldaar in 1615 met Engeltje Anthonis Wilkes, dochter van landsgeschutgieter Coenraet Anthonisz Wilkes die op zijn beurt gehuwd was met een nicht van Willem de Jongere. Willem Wegewaert de Jongere volgde zijn schoonvader Coenraet Anthonisz. , als directeur van het bedrijf in 1616 op, en deed in de jaren nadien goede zaken. Hij rekende onder zijn klanten steden en particulieren; zelfs de koning van Marokko bestelde in 1622 kanonnen bij hem. Vanaf 1627 woonde hij in het zogenaamde, nog steeds bestaande Pageshuis aan het Lange Voorhout te Den Haag, naast de Kloosterkerk. Tot aan het eind van de 17 de eeuw zou in de Kloosterkerk de belangrijkste geschutgieterij van de Republiek gevestigd blijven. In het koor van de kerk was een oven gebouwd en een gietkuil gegraven; de rest van de kerk diende als opslagplaats voor grondstoffen. Willem Wegewaert de Jongere stierf in 1637.
Willem Wegewaert de Jongere had twee zoons, Coenraet en Wouter, respectievelijk in 1620 en 1626 geboren.
Bronnen:
Willem van Diest op Wikipedia
Haagse Schutterij op het strand van Scheveningen